Wereldjongerendagen

Wereldjongerendagen

Eens per 3 jaar vinden de Wereldjongenrendagen plaats voor jongeren vanaf 16 jaar.

Dit jaar vonden deze dagen plaats in Krakau en natuurlijk was ook de Eusebiusparochie vertegenwoordigd. Het reisgenootschap was met 55 pelgrims een gezellige boel. Op 23 juli vertrokken we naar onze eerste stop: Münster. Hier werden wij enorm gastvrij ontvangen door het seminar. Het thema van deze wereldjongerendagen was barmhartigheid en in de rustige omgeving die Münster bied konden we daar mee aan de slag. Die rustige start was achteraf gezien heel prettig aangezien de meesten van ons van tevoren niet konden bedenken hoe hectisch de wereldjongerendagen eigenlijk zijn, en hectisch was het zeker.
Eenmaal aangekomen in Krakau kon het hoofdprogramma van start gaan. Op 26 juli was de openingsviering in Blonia park waar alle 3 miljoen (!!) jongeren op het gigantisch veld voor het eerst bijeen kwamen. Die dag daarop gingen we op een korte pelgrimstocht naar het heiligdom van de Goddelijke barmhartigheid.
Vanwege de drukte hebben we daar 2 uur moeten wachten in de volle zon maar gelukkig voorzag de organisatie ons van voldoende water. Die dagen daarop konden we na de ochtend catechese ‘s middags van de verschillende jongerenfestivals genieten om vervolgens ‘s avonds weer bijeen te komen in Blonia park voor de aankomst van de paus en de kruisweg. De laatste dag van de wereldjongerendagen vertrokken we met onze spullen naar het veld waar de avondwake plaatsvond. Met 3 miljoen kaarsjes was dit een prachtige beleving. Die nacht bleven we op het veld slapen. De volgende ochtend werden we gewekt door de Italianen die verse espresso hadden gezet voor iedereen in het vak, geweldig! Na de sluitingsviering kwamen de wereldjongerendagen tot een eind maar onze reis was nog niet voorbij. Op onze weg naar huis zijn we langs Auschwiz gegaan om net als de paus eerder die week een bezoek te brengen en stil te staan bij de verschrikkelijke functie die deze kampen vervulden. Niet een heel vrolijk einde van de reis maar zeker iets waar je geweest moet zijn, zeker als je zo dicht in de buurt bent.
Eenmaal aangekomen in Nederland konden wij terugkijken op een zeer geslaagde reis. De Paus sprak ons toe: “kom van je comfortabele bank en ruil deze in voor een goed stel wandelschoenen om de wereld in te trekken”.
Ik denk dat wij uitstekend gehoor hebben gegeven aan deze oproep en dat velen van ons er over 3 jaar in Panama ook weer bij zijn.